Blog

De basis van een effectieve gezichtsroutine is het reinigen van je huid. Waarom?

 

Gedurende de dag komt er van alles op je huid terecht. Denk aan make-up, fijn stof uit de lucht en je zit vast ook af en toe met je handen aan je gezicht bijvoorbeeld als je kriebel hebt. Ook maakt je huid talg aan. Dit alles zorgt ervoor dat, wanneer je je huid niet reinigt, de huid verstopt raakt. Hierdoor ontstaan onzuiverheden sneller en veroudert de huid sneller dan je zou willen. Daarbij worden de werkstoffen uit de verzorgingsproducten die je daarna aanbrengt minder goed opgenomen.

 

Stap 1: Oppervlakte reiniging

Allereerst begin je met een oppervlakte reiniging. Deze reiniging voer je uit met bv. een foam, gel of lotion. Met dit product, gecombineerd met lauw water, haal je vuil en overtollig talg van je huid. Doet deze reiniging zowel in de ochtend als in de avond. Ook in de ochtend is reinigen belangrijk. Waarom? In de nacht is je huid erg druk met reinigen van binnenuit wat je dus schoonmaakt in de ochtend.

 

Stap 2: Diepte reiniging (exfolieren)

Nadat je je huid oppervlakkig hebt gereinigd is het tijd om nog een stapje verder te gaan. We gaan door naar de dieptedeining. Een reiniging waarbij dode huidcellen van de huid worden verwijderd. Deze dode huidcellen hebben geen functie meer, maar belemmeren juist de opname van de werkstoffen uit de producten die je afsluitend aanbrengt.

 

Om deze dode huidcellen te verwijderen zijn er diverse producten die gebruikt kunnen worden. Welke je het beste kan gebruiken? Ook dit is weer afhankelijk van de conditie van je huid.

 

Micropeeling: Dit is een scrub met hierin een korreltje. Door het wrijven van dit product over je huid, schuurt het korreltje de dode huidcellen weg. Klinkt heftig, valt mee, deze scrub is in principe geschikt voor elk huidtype. Echter vrouwen die veel rode adertjes op de wangen hebben (couperose) raad ik niet aan deze scrub te gebruiken. De huid is op deze plekken kwetsbaarder.

 

nb: Er zijn scrubs op de markt die in plaats van natuurlijke korreltjes, plastic korreltjes bevatten! Bij de aanschaf van een scrub wat mij betreft wel echt een belangrijk punt om op te letten, dit om milieuvervuiling te voorkomen.

 

Enzyme peeling: Dit is een product op basis van enzymen. Door de eiwitsplitsende werking op de huid verweekt dit product alleen de loszittende huidschilfers. Hierna kunnen ze worden verwijderd, zonder kans om de huid te beschadigen door de korreltjes zoals wel in de micropeeling zitten. De enzyme peeling is dan ook geschikt voor elk huidtype.

 

Belangrijk: Het wordt aangeraden om het dieper reinigen van je huid niet vaker dan 2-3 keer per week te doen. Doe je dit vaker, dan bestaat de kans dat je je huid beschadigd.

 

Stap 3: Tonic

Omdat je huid nu flink is wakker geschud na het reinigen wil je hem weer even rustig maken en in balans brengen. Dit doet je door het gebruik van een toner. Nog een voordeel, de toner zorgt er ook voor dat de huid de producten, zoals je crème, na de reiniging goed opneemt.

 

Oogmake-up verwijderen een vak apart

Oogmake-up kan je, afhankelijk van het product, verwijderen met water of een oogmake-up remover. De laatste is te gebruiken bij make-up die in vet oplosbaar is, zoals een waterproofmascara. Gebruik altijd een product dat geschikt is om rond je ogen te gebruiken, de huid rondom je ogen is namelijk dun en kwetsbaar.

 

Mee-eters, pukkels, gerstekorrels

Tja mee-eters, pukkeltjes en gerstekorreltjes. Het beste advies is om er af te blijven. Je kan de huid snel beschadigen als je zelf hieraan gaat zitten pulken, krabben of duwen. Vraag advies en begeleiding om deze vervelende dingen weg te krijgen.

 

Don’ts

  • Heet water gebruiken bij het reinigen van je gezicht. Hierdoor droog je je huid uit en kan je huid gevoeliger worden. tip: Gebruik lauw water.
  • Watjes/doekjes gebruiken om je gezicht te reinigen: Er blijft vuil in het doekje zitten, wat je vervolgens verder uitveegt over je gezicht. Tip: Gebruik een reiniger die je over je gezicht wast met je handen en water. Hierdoor spoel je alle vuil weg met het water.
  • Té vaak je huid reinigen: Je huid heeft een natuurlijke beschermlaag, welke je beschadigd als je té vaak reinigt. tip: 2 x per dag een oppervlakte reinigen en 2-3 keer per week een diepere reiniging uitvoeren is het beste.
  • Zomaar een product kopen, zonder dat je weet wel huidtype je hebt. Door het gebruiken van producten die niet bij je huid passen kan je je huid beschadigen. Tip: Weet je niet wat geschikt voor je is, win advies is bij iemand die er verstand van heeft.
  • Je huid hard wassen met een washand, of flink afdrogen met een handdoek. Ook hiermee kan je de huid beschadigen en irritatie veroorzaken. Tip: Dep je huid droog met een handdoek.

Na het reinigen van je huid sluit je af met een passende créme eventueel aangevuld met een serum. 

Laatst liep ik door de stad, het was een mooie dag, de winkels waren nog geopend. Het was de zaterdag waarop in de avond weer een persconferentie zou zijn waarin we bijna zeker weer zouden horen dat Nederland weer een stukje verder op slot zou gaan, in verband met een nieuwe oprukkende COVID variant. Julius, mijn zoontje van 5, liep aan mijn hand door de voor hem grote onbekende straten. Hij keek zijn ogen uit. Alle straten zijn verlicht, overal lopen mensen, er staan zelfs rijen voor sommige winkels omdat mensen zo graag dat ene cadeautje voor die ene geliefde persoon nog willen aanschaffen. Iedereen lijkt wat gehaast, de bakker rekent snel de kaasstengels af die ik heb gekocht, de cadeautjes bij die ene drukke winkel worden haastig ingepakt. Alles om die lange rij buiten weg te werken. Stel je voor dat de wachtende mensen ongeduldig worden en geïrriteerd raken, of erger nog uit die rij stappen en hun cadeautjes ergens anders gaan halen. 

De aandacht, waar is de aandacht voor de klant gebleven? Hoe komt het toch dat we ons zo laten laten leiden door de tijd? 

Regelmatig heb ik verschillende schoonheidsspecialistes bezocht om daar een behandeling te krijgen. Vrijwel elke behandeling kreeg ik een stoomapparaat op mijn gezicht gericht, die even haar werk moest doen, waarbij de schoonheidsspecialiste de ruimte verliet. Daar lag ik dan, 2 watjes op mijn ogen, apparaat op mijn gezicht gericht en wachten maar. Omdat ik dan altijd een beetje ongeduldig raakte (omdat ik voor mijn gevoel maar wat lag te wachten) ging ik met mijn ogen knipperen om toch nog een beetje te kunnen begluren wat er in de ruimte gebeurde, gevolg: watjes gleden van mijn ogen, deze recht willen leggen omdat het anders opvalt dat je in de weer bent geweest, armen onder de handdoek/deken uit, alles weer scheef, of te wel weg ontspanning. Welkom irritatie! 

Voordat ik Sprankeling Beautycare dan ook begon ben ik heel goed gaan nadenken hoe alles er qua behandelingen uit moest zien. Hierbij kwam telkens naar voren dat ik pure aandacht, pure tijd voor jou als klant wil hebben. Oprechte aandacht waarbij ik mij echt in jou als klant verdiep. Waarom ben je bij mij? Waar ben je naar op zoek? welke wensen heb je, welke doelen wil je bereiken? Hoe kan ik jou daar bij helpen. 

Als iemand bepaalde wensen heeft is het ook goed te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Met 1x per 2-3 maanden een behandeling in de salon bereik je voor enkele dagen na de behandeling een mooi resultaat. Alleen zorgt dit niet voor hét resultaat wat je natuurlijk wilt. In de kennismakingsbehandeling, die boekbaar is voor nieuwe klanten, leg ik dan ook altijd uit dat het een samenwerking is die we hebben. Buiten het ondergaan van de behandelingen in de salon gaat het resultaat behaald worden met het inzetten van producten tijdens de dagelijkse routine thuis. In de behandelingen doen we dan net even die extraatjes die er samen met het gebruik van de producten thuis voor zorgt dat je dát resultaat behaalt wat je wilt. 

Wat ik geef? 1 op 1 aandacht, duidelijk uitleg van de mogelijkheden, eerlijkheid over wat wel en niet gaat en wat er nodig is om jouw doel te bereiken, met regelmaat nieuwe producten om de behandelingen op te bouwen qua intensiteit, tijdens elke behandeling een kort afsluitend ritueel om de ontspanning te behouden en nazorg in de vorm van persoonlijk contact nadat iets nieuws is geprobeerd of een nieuw product is aangeschaft, puur om vinger aan de pols te houden of het allemaal goed gaat. Of te wel een compleet plaatje waarin jij en jouw welzijn compleet voorop staat. Leiden door de tijd? In mijn salon staat de tijd even stil!